Żywność dietetyczna
W naszej ofercie znajdziecie Państwo produkowaną z naturalnych składników żywność dietetyczną, polecaną osobom mającym szczególne wymagania żywieniowe, takim jak m.in.:
- sportowcy (zawodowi) i osoby aktywne fizycznie,
- diabetycy,
- osoby cierpiące na schorzenia układu pokarmowego,
- osoby chore i w trakcie rekonwalescencji,
- alergicy,
- osoby cierpiące na różnego rodzaju nietolerancje pokarmowe (np. nietolerancję glutenu czy laktozy),
- osoby będące na diecie
- seniorzy
- rekonwalescenci.
Oferujemy Państwu szeroki wybór produktów o obniżonej kaloryczności, bezglutenowych itp. Sprzedawane przez nas artykuły wyróżniają się wysoką zawartością cennych dla organizmu składników m.in. błonnika, zdrowych tłuszczy, białka, witamin i mikroelementów. Wśród nich są batony białkowe, żele energetyczne, izotoniki i hipotoniki.
Żywność funkcjonalna i superfoods
Osoby dbające o zdrową dietę chętnie sięgają po tzw. żywność funkcjonalną oraz superfoods. Czym one są?
Żywność funkcjonalna to produkty, które oprócz funkcji typowo odżywczych, dostarczają organizmowi dodatkowych składników, które wpływają korzystnie na zdrowie. Można ją podzielić na dwa rodzaje:
- żywność konwencjonalną, która naturalnie zawiera podwyższoną porcje składników prozdrowotnych;
- żywność fortyfikowaną, czyli taką, do która w procesie produkcji wzbogacana jest w dodatkowe, korzystne dla zdrowia składniki (np. jogurty z dodatkowymi kulturami bakterii probiotycznych).
W definicję żywności funkcjonalnej (głównie konwencjonalnej) wpisują się tzw. superfoods, czyli produkty wyjątkowo bogate w składniki odżywcze, wyróżniające się pod tym kątem na tle innych. Przykładem może być dostępna również naszym sklepie spirulina, czyli sproszkowane algi morskie. Jest ona niezwykle bogatym źródłem białka, dlatego może być doskonałym suplementem diety dla osób które dużo trenują czy są wegetarianami. Oprócz dużej ilości białka (ok. 60-70 proc.) spirulina zawiera również szereg witamin i mikroelementów. Ma właściwości przeciwzapalne i wspiera pracę naszego układu pokarmowego.