Dlaczego białko jest ważne w diecie sportowca?
Niezbędny do życia, podstawowy budulec wszelkich struktur w organizmie. Białko, bo o nim mowa, jest szczególne ważne zwłaszcza w przypadku osób, które uprawiają sport. Wyjaśniamy, co daje spożycie białka przed, w trakcie oraz po treningu, a także jaka jego ilość jest potrzebna.
Białko – niezbędny makroskładnik w diecie sportowców
Białko to podstawowy budulec mięśni. Stanowi niezbędny element diety każdego człowieka, ale potrzebują go zwłaszcza sportowcy. Zapotrzebowanie na białko jest zależne od tego, jaki rodzaj sportu uprawiamy. Osobom nieaktywnym fizycznie zaleca się 0,9 grama białka na kilogram masy ciała na dobę. Człowiek uprawiający sporty wytrzymałościowe potrzebuje 1,2 do 1,4 g/kg masy ciała. Nieco większe zapotrzebowanie będzie u tych, którzy uprawiają sporty wytrzymałościowo-siłowe, od 1,2 do 1,7 g/kg masy ciała. Najwięcej białka muszą spożywać osoby, które nastawione są na budowanie masy i uprawiają sporty siłowe, nawet do 2,2 g/kg. W przypadku sportowców dostarczanie białka do organizmu jest ważne zarówno przed, w trakcie trwania, jak i po treningu. Spożywanie białka przed i w trakcie treningu zapobiega powstawaniu mikrouszkodzeń w mięśniach. Poza tym organizm potrzebuje białka, aby pokryć potrzeby związane z przyrostem beztłuszczowej masy ciała i zoptymalizować rezultaty treningu. Spożywanie go po treningu pozwala zregenerować organizm, zredukować tkankę tłuszczową i rozbudować masę mięśniową. Produktami bogatymi w białko są przede wszystkim mięso, nabiał i jaja. Zawierają je również ryby i owoce morza, takie jak łosoś, dorsz, tuńczyk, krewetki i śledzie. Roślinne źródła białka to soja, soczewica, tofu oraz fasola. Sporą jego ilość mają też nasiona dyni, pistacje i orzechy. Wygodnym sposobem dostarczania protein są odżywki białkowe. Należą do nich izolaty, kazeina, koncentraty i mieszanki białek. Energii i siły dostarczają też batony i jogurty proteinowe. Sportowcy powinni pamiętać o tym, że dla zachowania optymalnej wydajności potrzebują również odpowiedniej ilości węglowodanów oraz składników mineralnych i witamin.